Het waterdichte contract
Partijen krijgen soms een geschil over een onderwerp dat niet is geregeld in de overeenkomst, of over een onderwerp dat wel in de overeenkomst is geregeld maar niet duidelijk genoeg is.
In dat geval moet de rechter de overeenkomst gaan uitleggen. Hij zal daarbij kijken naar wie het contract heeft opgesteld en wat daar allemaal niet in is geregeld.
Met betrekking tot hetgeen wel is geregeld, kan de rechter de taalkundige uitleg volgen (waarbij hij naar de letterlijke tekst kijkt) of hij kan proberen te achterhalen wat de bedoeling van partijen was ten tijde van het sluiten van het contract.
In de rechtspraak is een combinatie van deze methoden ontwikkeld die de Haviltex-methode wordt genoemd, vernoemd naar het gelijknamige arrest van de Hoge Raad.
De rechter gaat dan niet alleen nauwkeurig lezen wat er in het contract staat, maar gaat ook onderzoeken wat partijen voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst met elkaar hebben besproken, hoe zij zich jegens elkaar hebben gedragen en wat zij van elkaar mochten verwachten.
Let dus ook vóór het sluiten van een overeenkomst goed op wat u zegt of schrijft, zeker als u de potentiële klant over de streep wilt trekken om met u zaken te doen. De verwachtingen die u bij uw potentiële klant schept, kunnen u duur komen te staan.